Awesome Followers

Thanks for visiting my silly-billy blog. Thanks a lot for following and reading. Much love from me, Sya ♥

Sunday, 17 July 2011

Persahabatan.. Bila akan berakhir...

Assalamualaikum & helo readers. :]

Aku menaip entry ni sambil menikmati kelazatan Roti Boy yang dibeli kat Alamanda and kesegaran air soya yang dibeli kat pasar malam setiap hari Sabtu dekat Sungai Besi. Hihi.. Harini aku dah makan macam-macam. lari lah diet aku. Haishhh. Oh, yea, nanti aku buat entry pasal diet yang menyebabkan aku 'sakit'. Tunggu tau, sementara ada waktu. Hihi..

Okay back to the topic ! Here it goes, aku sedang menjelajah FB sambil makan Roti Boy (gelojoh kan..) pastu aku dapat lah idea pasal entry ni.. Aku nak story sikit pasal PERSAHABATAN atau nama kacak dekat overseas ialah FRIENDSHIP.. Nah, usha ni sikit -


Bila aku nak tahu makna friendship, dia kata interpersonal relationship. Pastu yang ni pulak aku baca -

 So... Ada paham? Haa, tak paham eh? Takpe, aku pun tak paham sangat tapi buat-buat paham je lah, macam tak biasa pulak hang ni. Hihii..
Aku siap check kat wikipedia lagi pasal perkataan Friendship ni. Tapi apa boleh buat kan, setiap orang ada definisi sendiri so no comment lah.

Bagi aku, persahabatan tu lebih kurang macam nyawa kita jugak lah kan. Student macam aku yang spent most of time kat sekolah, memang perlukan kawan. Bila dah ada kawan, baru lah hidup berwarna-warni sedikit kan. Pastu bila jumpa pulak kawan baik, hargainya macam nyawa korang. Elakkan sebarang pergaduhan or perselisihan fahaman. Susah hidup ni bila kita takde ikatan persahabatan yang kukuh. Aku tahu ada yang kat luar sana tu cakap - "aku tak perlukan kawan dalam hidup ni," "kawan tu tak penting pun," "aku boleh hidup sorang2" . K memang la korang cakap macam tu sebab korang masih ada keluarga sebagai back up. Memang lah susah senang pun kita cari family dulu. Tapi kawan tu pun penting jugak. Bukan setiap penjuru dunia yang kita pergi, sentiasa ada keluarga di samping kita. Seriously tanpa kawan, hidup ni akan sunyi. Sunyi sampai semut bercakap pun kita boleh dengar (hiperbola melampau, hihi..).

Nasihat yang selalu aku dengar - "bila berkawan, jangan tikam belakang," "terima sahabat tu seadanya," "kalau tak puas hati, luahkan dan cuba selesaikan masalah tu," "jangan memilih jalan untuk memutuskan sesuatu persahabatan yang membawa kebaikan" . Persahabatan perlukan kejujuran, kemaafan dan tolak ansur.

Aku bukan nak buat entry yang serba betul pasal friendship. Aku pernah alami saat pahit dalam friendship. Means, ada salah faham dengan kawan sendiri sampai dia tak tegur aku. Seriously la readers yang tersayang, saat aku ada salah faham dengan kawan sendiri tu, aku try fikir jauh macam mana nak settle dengan sifat aku yang agak ego ni tapi aku cuma harapkan yang kiteorang takkan cari salah masing-masing sebab aku tahu yang cara macam tu takkan dapat selesaikan masalah. Aku sudi mintak maaf kalau memang aku yang salah. Tapi setiap orang ada "angin kepala" sendiri, apa aku boleh buat. Sakit hati, tapi aku senyum. Aku nak persahabatan yang kekal sampai bila-bila.

Susah kan nak jumpa sahabat sejati dalam hidup ni.. Bagi aku, aku masih tak dapat nak erti kan sebuah sahabat sejati dalam hidup aku ni, aku masih tak jumpa seseorang yang aku anggap sahabat sejati, yang sentiasa ada bila aku perlukan dia, sentiasa memahami aku, kemana aku pergi, dia mesti ada. Tapi sayangya aku masih tak jumpa insan bertuah tu. Tapi takpe, hidup mesti diteruskan. Aku bersyukur sebab aku masih ada sahabat, yang aku percaya, yang sudi mendengar pendapat aku, melayan karenah aku dan mereka lah sahabat terbaik yang pernah aku jumpa. Can i called them as my - Sahabat Sejati ? I still don't know..

Nyssa, Me, and Fara

KL Gangster timeee.

Gilaaa dengan webcam timeee .

Masa aku kurussss . BHAHAHA .

Taman Dating timeeee.

Lompatpatpat :D

Best Girlfieeeeee :D muahhhh <3

Our memory .

akmal gilaahhh :D

Best boy friendsss . :)

Hihi :D

my od bestie , Anis :)

Bestie sejak ? sekolah rendah lagi tahu :]

Husna, my lovely advisor yg gila :]

Old time pavi's . :]

With Sheraa Girlfie ku ! Old time pavilion-ing :D

Girlfie :)
Homaigod ! "Sya, mana pic aku? Sampai hati" Hak eleh, lek lu der . Aku tak letak semua pic. For one sure thing, i love all my friends. You guys rock out my silly world ;]


status fb adila .
Oh sayangg, kalau friendship will end when we die, then how come people could say - Kau lah sahabat aku dunia dan akhirat . Kita sahabat selamanya.. :] Last word, i love my Wasabi Gang :D

Ehem2 . Aku tahu entry ni panjang lebar . Gampar lebih . Sory lahh . Hihi.. So simple conclusion, hargailah sesebuah persahabatan. 




Photobucket

No comments:

Post a Comment